# 1

InfoCentreDoc

Butlletí Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones

Núm. 1. Setembre 2016

Dijous, 01 de setembre de 2016 Imprimeix | Butlletins anteriors

Visites de grup
 • Ens coneixeu?  

  Si voleu conèixer el Centre de documentació, el seu fons i les possibilitats que ofereix, només heu d'omplir el formulari de consulta disponible al web i triar 'Visites de grup comentades' a l'apartat 'Tipus de consulta'. Rebreu una atenció personalitzada per part del personal i orientació específica a les vostres necessitats.


Informació pràctica
 • On som, horaris i telèfon  

  Adreça:
  Plaça de Pere Coromines, 1. 08001 Barcelona

  Horari: de dilluns a divendres, de 9h. a 14h. Tardes: hores convingudes (demaneu cita prèvia per telèfon: 93 495 16 09).
  Tancat els dies 24 i 31 de desembre, el mes d'agost, els dissabtes i els dies festius.

::Aparador

La aritmética del patriarcado

CALVO, YADIRA. La aritmética del patriarcado. Barcelona :  Bellaterra, 2016. ISBN 9788472907447

L’obra analitza i qüestiona els arguments fonamentals construïts a través dels segles fins a l’actualitat per explicar i legitimar la dominació masculina. S’analitzen discursos filosòfics, científics i religiosos i es posa de manifest com els autors, homes, els utilitzaven per amagar-hi els seus interessos personals i defensar els seus privilegis masculins.

Alguns intel·lectuals, fins i tot, van arribar a contradir els seus propis principis generals d’igualtat per prendre les dones com a excepció.

Vestidas de papel : un recorrido nostálgico por las muñecas recortables de nuestra niñez

MEDINA, GUILLEM ; SIMÓN, NÚRIA. Vestidas de papel : un recorrido nostálgico por las muñecas recortables de nuestra niñez. Madrid :  Diábolo, 2016. ISBN 9788416217557

El llibre repassa la història de les nines retallables de paper a Espanya ; durant bona part del segle XX van ser unes de les joguines estrella entre la canalla del país. 

El document fa un recorregut per les diferents editorials que en van publicar, els principals dibuixants que les van dissenyar i les col·leccions que van ser més famoses.

Vint mestres i pedagogues catalanes del segle XX : un segle de renovació pedagògica a Catalunya

SOLER MATA, JOAN (coord.). Vint mestres i pedagogues catalanes del segle XX : un segle de renovació pedagògica a Catalunya. Barcelona : Associació de Mestres Rosa Sensat, 2015. ISBN 9788494381331

El document analitza l’evolució de l’educació a Catalunya, des de l’escola a la universitat, a través de la mirada, el pensament, l’obra, l’activitat educativa i, en definitiva,  de l’estudi de vint dones amb perfils i trajectòries biogràfiques i aportacions diferents. La selecció realitzada vol reflectir la complexitat i heterogeneïtat de les influències, referents, propostes i pràctiques educatives renovadores de la Catalunya del segle XX.

Cadascun dels capítols s’ha encarregat a persones amb perfils i trajectòries també diversos però, en tots els casos, capacitades per oferir una visió objectiva sobre la mestra i pedagoga estudiada i, a la vegada, per donar les claus per comprendre el context educatiu del moment.

Amunt

::Prestatge virtual

Dones a la Guerra Civil : guia bibliogràfica

Aquest mes de setembre us oferim la guia bibliogràfica Dones a la Guerra Civil, un recull de bibliografia sobre la participació cultural, política i social de les dones durant la Guerra Civil Espanyola a Catalunya. La intenció és recollir tota la documentació, en català, disponible als fons documentals del Centre de documentació de  l’Institut Català de les Dones sobre l’experiència i la memòria femenina d’aquest moment històric. En  alguns  apartats  s’ha  inclòs  també una selecció  de  noms  de  les  protagonistes catalanes  que  van jugar  un  paper destacat  a  les  esferes  cultural,  política  i  social a  Catalunya  durant  el conflicte.

Amunt

::Darreres adquisicions

Novetats bibliogràfiques Setembre 2016

Aquestes són les darreres adquisicions disponibles. Les podeu obtenir en préstec venint al Centre de documentació.

Amunt

::Quiosc

Consulteu les revistes disponibles al catàleg i si voleu, demaneu-les en préstec.

Butlletí de sumaris de revistes

Tots els articles de les últimes revistes arribades al Centre de documentació al vostre abast.

Amunt

::Catàleg en línia del Centre de documentació

Guia de consulta

        

 

El Catàleg de les Biblioteques Especialitzades de la Generalitat dóna servei a 62 biblioteques especialitzades de la Generalitat de Catalunya, entre les quals hi ha el Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones. S'hi pot accedir des del web, mitjançant una interfície senzilla o amb un potent cercador de darrera generació similar als cercadors d'Internet. Es poden realitzar consultes per paraula clau, crear perfils individuals per autogestionar tràmits de préstec, crear llistes de documents preferits o rebre l'avís de novetats.

© Generalitat de Catalunya