# 2

InfoCentreDoc

Butlletí Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones

Núm. 2. Octubre 2016

Dilluns, 03 d'octubre de 2016 Imprimeix | Butlletins anteriors

Informació pràctica
 • On som, horaris i telèfon  

  Adreça:
  Plaça de Pere Coromines, 1. 08001 Barcelona

  Horari: de dilluns a divendres, de 9h. a 14h. Tardes: hores convingudes (demaneu cita prèvia per telèfon: 93 495 16 09).
  Tancat els dies 24 i 31 de desembre, el mes d'agost, els dissabtes i els dies festius.

Visites de grup
 • Ens coneixeu?  

  Si voleu conèixer el Centre de documentació, el seu fons i les possibilitats que ofereix, només heu d'omplir el formulari de consulta disponible al web i triar 'Visites de grup comentades' a l'apartat 'Tipus de consulta'. Rebreu una atenció personalitzada per part del personal i orientació específica a les vostres necessitats.

::Aparador

Estimades Zambrano

FORADADA, MERCÈ. Estimades Zambrano. Barcelona :  Saldonar, 2016. ISBN 9788494507816

La filòsofa María Zambrano i l’Araceli, germana i companya vital, mantenen en aquesta novel·la epistolar una relació que fa aflorar la seva memòria: la infantesa i la primera joventut plenes de promeses, alguns amors i molts desamors, l’efervescència del Madrid republicà i l’horror de la guerra que els va destruir els somnis, el dur periple per Europa i el Carib, la noblesa i la mesquinesa de la vocació filosòfica…

A través de les experiències i les idees que transmeten les seves paraules, robades a la intimitat, ens fan còmplices dels esforços valents i sincers per explicar-se i per entendre’s. Són unes cartes amb una gran dimensió personal i literària que defineixen i fan créixer dos personatges amb molta força i alhora vulnerables.

Arquitectura y mujeres en la historia

DÍEZ JORGE, MARIA ELENA, ed. Arquitectura y mujeres en la historia. Madrid : Síntesis, 2015. ISBN 9788490770184

El llibre ressalta el paper, moltes vegades obviat, que han tingut les dones en l’evolució històrica de l’arquitectura i l’urbanisme a la Península Ibèrica, des de la prehistòria fins al segle XXI, passant per la Hispània Romana, Al-Andalus i l’Espanya de les èpoques medieval i moderna.

Pretén manifestar el protagonisme que han tingut les dones en el disseny dels espais domèstics i dels espais urbans, des d’un punt de vista interdisciplinari.

El Silencio pélvico : superar el vaginismo desde la terapia física

PONS, PILAR. El Silencio pélvico : superar el vaginismo desde la terapia física. Barcelona :  Ediciones Invisibles, 2016. (Oxigen). ISBN 9788494419584

El vaginisme és una malaltia que impedeix tenir relacions sexuals amb penetració i per tant impossibilita l’embaràs, impedeix la utilització de tampons i les revisions ginecològiques.

Fins ara era considerada una malaltia psicològica però en aquesta obra l’autora aborda el vaginisme com a una contractura muscular i proposa el seu tractament des de la fisioteràpia, assegurant la superació de la malaltia a vegades, fins i tot, en poques sessions.

Pons, autora de l’obra, treballa com a fisioterapeuta especialitzada en sòl pelvià i ha creat una associació d’afectades pel vaginisme que uneix dones decidides a parlar per que d’altres no silenciïn el seu problema.

Amunt

::Prestatge virtual

Dones en el món rural

El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per les Nacions Unides a Beijing (Xina), es va instaurar el 15 d’octubre com el Dia Internacional de la Dona Rural. L’objectiu principal de celebrar aquest dia és visibilitzar la importància que mereix l’aportació econòmica, social i cultural que fan les dones en àrees rurals d’arreu i la seva decisiva contribució a la seguretat alimentària especialment a través de la seva tradicional preocupació pel desenvolupament sostenible i la seva intervenció en pràctiques ecològiques. En l’àmbit rural, el paper de les dones és rellevant en l’agricultura, en la divisió del treball, en el medi ambient, en la nutrició i la salut, en l’economia rural, en l’educació i la comunicació, entre altres.

Amunt

::Darreres adquisicions

Novetats bibliogràfiques octubre 2016

Aquestes són les darreres adquisicions disponibles. Les podeu obtenir en préstec visitant el Centre de documentació.

Amunt

::Quiosc

Butlletí de sumaris de revista núm. 83 (oct. 2016)

Tots els articles de les últimes revistes arribades al Centre de documentació, al vostre abast.

Revistes especialitzades en feminisme i estudis de gènere

Col·lecció de revistes internacionals de lliure accés i disponibles a tot el públic, només al Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones. Consulteu-les al catàleg i si voleu, demaneu-les en préstec.

Amunt

::Efemèrides i commemoracions

Aquest mes commemorem diades internacionals i diferents aniversaris relacionats amb les dones, entre ells els 25 anys de la mort de l'escriptora i feminista catalana Maria Aurèlia Capmany. Us convidem a consultar la documentació disponible sobre aquestes temàtiques al catàleg del Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones.

© Generalitat de Catalunya