# 3

InfoCentreDoc

Butlletí Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones

Núm. 3. Novembre 2016

Dimecres, 02 de novembre de 2016 Imprimeix | Butlletins anteriors

Informació pràctica
 • On som, horaris i telèfon  

  Adreça:
  Plaça de Pere Coromines, 1. 08001 Barcelona

  Horari: de dilluns a divendres, de 9h. a 14h. Tardes: hores convingudes (demaneu cita prèvia per telèfon: 93 495 16 09).
  Tancat els dies 24 i 31 de desembre, el mes d'agost, els dissabtes i els dies festius.

Visites de grup
 • Ens coneixeu?  

  Si voleu conèixer el Centre de documentació, el seu fons i les possibilitats que ofereix, només heu d'omplir el formulari de consulta disponible al web i triar 'Visites de grup comentades' a l'apartat 'Tipus de consulta'. Rebreu una atenció personalitzada per part del personal i orientació específica a les vostres necessitats.

::Aparador

A vueltas con la violencia: una aproximación multidisciplinar a la violència de género

SAN SEGUNDO MANUEL, TERESA, ed. A vueltas con la violencia: una aproximación multidisciplinar a la violencia de género. Madrid : Tecnos, 2015. ISBN  9788430968466

Obra que vol ser una eina d’aproximació al fenomen de la violència masclista des de qualsevol de les seves manifestacions: social, psicològica, sanitària, assistencial, preventiva, educativa i legal.

Així, aborda la violència envers les dones des d’un punt de vista multidisciplinari i analitza les seves causes i efectes, els problemes de salut que comporta, la intervenció psicològica i l’assistència social a les dones que l’han patit,  la prevenció a través d’accions educatives, el paper de les forces i cossos de seguretat i de la legislació per combatre-la.

Sexe i violència en la Corona d’Aragó : processos criminals dels segles XIII al XV

LÓPEZ RODRÍGUEZ, CARLOS, ed. Sexe i violència en la Corona d’Aragó : processos criminals dels segles XIII al XV. València : Universitat de València, 2014. ISBN 9788437096360

L’Arxiu de la Corona d’Aragó conserva centenars de plets que van recaure en la jurisdicció reial durant els segles XIV i XV. Aquesta obra demostra que la violència masclista és un fenomen històric, ja que recull una àmplia selecció de delictes sexuals i d’altres crims connexos com són adulteris, estupres, violacions, prostitució, incest, agressions, raptes, intents d’enverinament, homicidis i assassinats, etc., protagonitzats per gent més o menys comuna.

Els plets triats tenen un gran valor històric i les persones que els protagonitzen apareixen ben caracteritzades, amb un retrat psicològic que els apropa al públic actual.

La Protección de la víctima de violencia de género: un estudio multidisciplinar tras diez años de la aprobación de la Ley Orgánica 1/2004

ROMERO BURILLO, ANA MARÍA, ed. La Protección de la víctima de violencia de género: un estudio multidisciplinar tras diez años de la aprobación de la Ley Orgánica 1/2004. Cizur menor (Navarra) : Aranzadi, 2016. ISBN 9788490986370

El document analitza la Ley 1/2004, de 28 de diciembre, de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género als deu anys de la seva aprovació, i contrasta les expectatives que va generar amb els seus efectes reals.

Així, el document realitza una avaluació multidisciplinària de l’impacte real de la llei sobre els àmbits implicats en la prevenció, assistència i eradicació de les violències masclistes com són l’administració pública, l’ensenyament, l’assistència sanitària, els mitjans de comunicació, la lingüística, el dret i l’economia.

Interpretación en contextos de violencia de género

POZO TRIVIÑO, MARIBEL DEL ; TOLEDANO BUENDÍA, CARMEN, eds. Interpretación en contextos de violencia de género. València : Tirant Humanidades, 2015. ISBN 9788416349319

 Manual que procura coneixements i recursos metodològics essencials per a la formació de professionals de la interpretació en contextos de violència masclista.

L’objectiu és ajudar a superar les barreres lingüístiques i culturals  que pateixen moltes dones estrangeres en situació de violència masclista, i garantir així que les ciutadanes que no dominen la llengua de la comunitat d’acollida gaudeixin dels serveis públics de forma eficaç i equànime.

La Comunicación mediada por intérpretes en contextos de violencia de género : guía de buenas prácticas para trabajar con intérpretes

BORJA ALBI, ANABEL ; POZO TRIVIÑO, MARIBEL DEL, eds. La Comunicación mediada por intérpretes en contextos de violencia de género : guía de buenas prácticas para trabajar con intérpretes. Valencia : Tirant Humanitats, 2015.  ISBN 9788416349333

Guia de bones pràctiques amb un doble objectiu, en primer lloc, constituir un bon material didàctic i formatiu per a intèrprets que treballen amb dones en situació de violència masclista.  I, en segon lloc,  sensibilitzar els diferents sectors implicats en l’eradicació de les violències masclistes de la importància dels intèrprets professionals en el treball amb dones que desconeixen les llengües locals.

Proposa tot un seguit de recomanacions per a la interpretació amb dones estrangeres que pateixen barrera lingüística, adaptades als diferents àmbits del procés assistencial de la violència masclista: entorn judicial, policial, sanitari, i serveis socials.

Amunt

::Prestatge virtual

Guia sobre violència masclista 2016

L'ONU va declarar el 25 de novembre com a Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones en commemoració al violent assassinat de les germanes Mirabal, el 25 de novembre de 1960, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència.

El Centre de documentació ha elaborat una guia bibliogràfica amb motiu d'aquesta diada; a banda d'això, disposeu de més bibliografia relativa al tema a les guies:

Guia de pel·lícules i documentals sobre violència masclista

Dones diverses, dones en situació de violència masclista

Eines contra l'assetjament sexual

Masculinitat i violència 

Amunt

::Darreres adquisicions

Novetats bibliogràfiques novembre 2016

Aquestes són les darreres adquisicions disponibles. Les podeu obtenir en préstec visitant el Centre de documentació.

Amunt

::Quiosc

Últims números de revista: sumaris i accés al text complet

Tots els articles de les últimes revistes arribades al Centre de documentació, al vostre abast. També hi podreu consultar una selecció de blogs d'accés lliure en línia.

Selecció d'articles sobre violència masclista elaborada a partir de les revistes especialitzades disponibles al fons del Centre de documentació

Lucero García, Marta. "Interseccionalidad y Feminist-Relational Approach: nuevos enfoques para la formación y actuación de intérpretes en contextos de violencia de género" [en línia]. Asparkía. Núm. 26 (2015)

Ballesteros Doncel, Esmeralda "Debajo del burka. Discursos visuales sobre las múltiples formas de violencia ejercidas sobre las mujeres afganas" [en línia]. Arenal: revista de historia de las mujeres. Vol. 22, nº 1 (enero-jun. 2015)

McQueeney, Krista "Teaching Domestic Violence in the New Millennium: Intersectionality as a Framework for Social Change". Violence against women. Vol. 22, no. 12 (Oct. 2016)

Franzway, Suzanne "The sexual politics of citizenship and violence".Women's studies international forum. Vol. 58 (Sept.-Oct. 2016)

Cunniff Gilson, Erinn "Vulnerability and Victimization: Rethinking Key Concepts in Feminist Discourses on Sexual Violence". Signs. Vol. 42, no. 1 (Autumm 2016)

Amunt

::XXIIIa Trobada de la Xarxa de biblioteques i centres de documentació de dones

XXIIIa Trobada de la Xarxa de biblioteques i centres de documentació de dones

El Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones ha participat a la XXIIIa Trobada de la Xarxa de Biblioteques i Centres de Documentació de Dones, organitzada per l'Instituto Asturiano de la Mujer els dies 13 i 14 d'octubre. La propera trobada se celebrarà al maig de 2017 organitzada pel Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones, el qual és centre fundador d'aquesta Xarxa i ha participat en totes les trobades anuals.

© Generalitat de Catalunya