• Imprimeix

Exposicions

L'Institut Català de les Dones posa a l'abast d'associacions de dones, ens locals, centres educatius i altres entitats i institucions un seguit d'exposicions que recuperen els sabers i els coneixements específics que les dones han desenvolupat al llarg de la història i reconeixen i en fan visibles les seves aportacions. 

Aquesta exposició té com a objectiu difondre els noms d'algunes de les dones, miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores que amb la seva obra han contribuït a configurar el patrimoni artístic de Catalunya des de l'Edat Mitjana fins el segle XX.

Més informació

Aquesta exposició difon i reconeix la vida i l’obra d’una de les autores més representatives del Modernisme català: Caterina Albert i Paradís. 

Més informació

Aquesta exposició difon i reconeix les trajectòries professionals de dones de les Terres de l’Ebre que han tingut o tenen una important trajectòria professional en diferent àmbits com són la cultura, l’art, la recerca i la universitat, la literatura o l’esport. 

Més informació

Aquesta exposició pretén reconèixer les aportacions que han fet les primeres dones científiques i tècniques, dones que, des de les seves posicions, van transformar i transformen les fronteres dels espais tradicionalment assignats a dones i homes.

Més informació

L'exposició vol fer més visibles les aportacions històriques de les dones a l'activitat empresarial de Catalunya, donant a conèixer les habilitats d'un conjunt d'empresàries que van desenvolupar les seves particulars formes de lideratge i van contribuir a enriquir l'activitat econòmica del país.

Més informació

Aquesta exposició trenca clixés sobre el que significa envellir per a les dones, desmunta tòpics i reivindica que les veus femenines de totes les edats siguin escoltades i reconegudes.

Més informació

Aquesta exposició ens presenta 12 dones que al llarg de la història van destacar per la seva tasca en diferents organitzacions sindicals. D’aquesta manera, la mostra vol contribuir a la construcció d’una genealogia femenina.

Més informació

L'exposició commemora la publicació del primer número de la primera revista de caràcter feminista de Catalunya, que amb la difusió de l'ideari del feminisme va tenir gran influència en la renovació de l'imaginari de les dones del seu temps.

Més informació

Federica Montseny volia ser, essencialment, escriptora, però la lluita política es va imposar i va marcar la seva existència. La seva trajectòria, avançada per al seu temps, la portà a convertir-se en la primera dona ministra de l’Estat espanyol, i també va ser la primera a Europa que ocupà una cartera ministerial. 

Més informació

Dins d’aquesta recuperació de la memòria i el reconeixment de les experiències de les dones, les fotògrafes hi juguen un paper fonamental, com a transgressores en un món que els era vedat i també com a testimonis d’una visió particular de la societat, que trobem plasmada en les seves imatges.

Més informació 

Aquesta exposició reconstrueix alguns episodis de la vida de les dones des del 1931 fins al 1978, permet conèixer aquest període de la història a través de la perspectiva de les dones i visualitza les seves experiències i aportacions.

Més informació

Maria Teresa Vernet i Real va ser una escriptora singular, la primera dona a guanyar el Premi Joan Creixells de novel·la l’any 1934 amb l’obra Les algues roges, que per primer cop visibilitzava la sexualitat femenina en una obra literària. 

Més informació

L'exposició ens endinsa en la vida i l'obra de l'escriptora més traduïda de la literatura catalana contemporània. Fotografies i textos evoquen l'univers literari amb què l'autora ens apropa als seus sentiments mitjançant la creació d'uns personatges que tenen vida més enllà del relat.

Més informació

L’objectiu d’aquesta exposició és explicar de què parlem quan ens referim als usos del temps, tot mostrant els diferents aspectes que hi tenen relació i el lloc central que ocupa la cura de les persones.

Més informació

Aquesta exposició recorda la figura i la transcendència de Rosa Leveroni (Barcelona 1910 – 1985) amb motiu del centenari del seu naixement.

Més informació

Aquesta exposició difon i reconeix la trajectòria artística de les cantants catalanes exemplificada en 16 dones que canten.

Més informació

Aquesta exposició proposa un trajecte per la vida i l'obra de Simone de Beauvoir, filòsofa i escriptora, una dona que amb el seu enfrontament a les convencions dominants del seu temps va provocar debats apassionants que, encara avui, a cent anys del seu naixement, generen reflexions i polèmiques.

Més informació

Aquesta exposició vol fer visible el treball de les dones en l'àmbit de la literatura catalana, així com la incidència de les seves aportacions a la producció cultural del nostre país.

Més informació

A Catalunya, els moviments veïnals de la dècada dels setanta van tenir una intensitat i una extensió molt destacades i van contribuir clarament a resoldre la transició política a favor de la democràcia. La participació de les dones en aquests moviments va ser molt rellevant i alhora decisiva per a la pròpia existència.

Més informació

Aquesta exposició proposa una revisió d’alguns mites associats a l’amor romàntic i a la violència masclista i, alhora, ofereix  idees per a transformar-los i avançar, així, vers unes relacions lliures d’aquesta violència.

Més informació

Data d'actualització:  07.11.2016