• Imprimeix

Commemoració dels 50 anys de la mort d'Amparo Poch y Gascón


 

El 2018, el Govern de la Generalitat de Catalunya commemora que fa 50 anys va morir Amparo Poch (1902-1968). L’Institut Català de les Dones (ICD) és l’òrgan que organitza i impulsa els actes de reconeixement a la trajectòria d’aquesta metgessa, periodista i anarcofeminista, que va dedicar la seva vida a millorar la salut i els drets humans de les dones treballadores i els infants.

El 26 d’abril de 2018, l’ICD va organitzar l'Acte de presentació de la commemoració de l’Any Amparo Poch a la seva seu central. Van intervenir-hi Núria Balada, presidenta de l’ICD, Antonina Rodrigo, biògrafa i comissària de l’Any Amparo Poch, i la historiadora Mary Nash. L'acte va comptarà amb la participació de personalitats i entitats implicades en aquesta commemoració.

La commemoració de l'Any Amparo Poch també inclou per aquest any una Jornada commemorativa i una exposició, una obra de teatre i un vídeo divulgatius sobre la seva vida i trajectòria. També s'ha fet una campanya a través de les xarxes socials per donar a conèixer el seu pensament amb el hashtag #AnyAmparoPoch. El Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca de l’ICD ha elaborat també una Guia bibliogràfica sobre Amparo Poch.  

 

Amparo Poch es llicencià en medicina l’any 1929 i va obtenir el premi extraordinari de llicenciatura en una promoció formada per 2 dones i 97 homes. Especialitzada en puericultura, es va centrar en l'educació sanitària de les dones i va obrir un consultori per a treballadores. Com a divulgadora, va impartir conferències en ateneus obrers i societats culturals i va escriure sobre sexualitat per a dones i també defensant la igualtat de dones i homes, les unions lliures i el divorci. Va fundar l’organització anarcosindicalista Mujeres Libres. Durant la II República, va ser nomenada Directora d'Assistència Social del Ministeri de Sanitat, encapçalat per Frederica Montseny, on es va centrar en millorar la salut infantil i femenina.

Durant la Guerra Civil espanyola, va dirigir un programa de formació de les brigades de salvament i participà en l’organització d’hospitals de campanya. Es preocupà especialment per allunyar els infants del conflicte bèl·lic i va organitzar diverses expedicions a l’estranger d’infants refugiats. L’evolució de la guerra la portà a instal·lar-se a Barcelona el novembre de 1937, on va organitzar l'acolliment d’infants refugiats en granges escola, per a les quals va dissenyar un pla pedagògic específic.

Dirigí el Casal de la Dona Treballadora, on desenvoluparà un ampli programa gratuït de formació i capacitació per a treballadores que facilitava la conciliació amb la creació de guarderies i sales de lactància. L’any 1939, es va veure obligada a marxar a l’exili, primer a Prats de Molló, i, finalment, a Tolosa de Llenguadoc (França). Allí treballà a l'Hospital de Varsòvia, on continuà la seva tasca humanitària a favor dels més desfavorits fins a la seva mort, el 15 d’abril de 1968.

‘’16 francos con 29 céntimos. Amparo Poch y Gascón’’ és una peça de teatre documental sobre la vida i trajectòria d’Amparo Poch y Gascón, basada en l’obra biogràfica ‘’Una Mujer Libre’’ d’Antonina Rodrigo.

La peça resumeix, en 45 minuts, els moments més importants de la seva biografia, a través de la seva infància, la vida universitària, l’àmplia trajectòria a la medicina i divulgació científica al camp de l’educació sexual femenina, així com la seva vinculació política i la seva relació amb Mujeres Libres.

L’obra també s’endinsa en el context polític en que va viure Amparo Poch, la Guerra Civil Espanyola i el seu posterior exili a França, fins a la seva mort a Toulouse el 1968.

Podeu veure el trailer d'aquesta obra de teatre en aquesta adreça:
https://vimeo.com/298070004

Fitxa Técnica:
Dramatúrgia, direcció i interpretació: Mar Casas i Clara Garcés
A partir de textos de: Antonina Rodrigo, Concha Gómez i Mary Nash

Data d'actualització:  10.12.2018