De l'ombra a la llum. Fotografia de Maria Espeus

Fundació Setba i Photogenic Festival han col·laborat per portar a terme el projecte expositiu DE L’OMBRA A LA LLUM, amb el suport de TMB i l’Ajuntament de Barcelona.

La Fundació Setba organitza el taller de fotografia i paraula DE L’OMBRA A LA LLUM, impartit per Ventura Camacho i adreçat a dones que han patit una situació de violència masclista. És un taller que treballa l’apoderament i la millora de l’autoestima de les participants on la fotografia els serveix de teràpia.

Photogenic Festival és un festival de fotografia emergent que se celebra anualment a Barcelona amb l’objectiu principal de promoure la cultura com “un dret de tothom i per a tothom”. Dins la seva agenda d’activitats fotogràfiques inclou un projecte social que cada any va destinat a un tema concret amb la col·laboració d’entitats i/o fundacions de la ciutat. En aquesta ocasió, la col·laboració ha estat amb la Fundació Setba.

El nexe d’unió ha estat la fotògrafa Maria Espeus, molt lligada a les dues entitats. La proposta ha consistit en una exposició de 15 retrats en blanc i negre de dones que han patit violència masclista realitzades per Maria Espeus, Premi Nacional de Cultura 2017 de la Generalitat de Catalunya, i 15 fotografies a color de 5 dones del taller DE L’OMBRA A LA LLUM.

El títol de la mostra reflecteix tant el que significa el procés fotogràfic com l’objectiu de les imatges, treure a la llum problemàtiques que estan a l’ombra.

La Fundació Setba i Photogenic Festival han col·laborat amb les principals associacions que atenen dones que han patit violència masclista, d’on han sorgit les dones voluntàries per a realitzar els retrats de la Maria Espeus. Han estat dones de diferents ètnies i condició social, que han estat retratades donant la cara o sense mostrar el rostre.
La finalitat és mostrar al públic que la violència masclista no es restringeix a una classe social o a un col·lectiu determinat. L’objectiu final és la visualització d’aquesta xacra social.

Cada retrat de la Maria Espeus va acompanyat d’una frase de l’escriptora Rosa Regàs i la resta de fotografies amb frases de les pròpies dones autores. El disseny gràfic és de Peret.

La mostra ha estat exposada a La Casa Elizalde (novembre>desembre 2017), al Foyer del Liceu (febrer 2018), a l’espai Plana de l’Om a Manresa (març 2018) i en forma de vinils al passadís de l’intercanviador de la L5 del metro de Barcelona (novembre 2017>gener 2018), formant part de la campanya de TMB, Tria la teva causa 2017.

 • On està disponible: Barcelona
 • Número de jocs: 1
 • Número de panells de cada joc: 30

 

30 fotografies muntades sobre foam de 70cm x 50cm x 5mm

 • Fotografies de Maria Espeus: 15 fotografies de Maria Espeus amb frases de l’escriptora Rosa Regàs.

 • Fotografies de dones del taller "De l'ombra a la llum": 15 fotografies de dones que han patit violència masclista amb frases de les mateixes dones: Núria Casasús, Sílvia CR, Lia Mestre, Maribel Palma i Maria Mercè Valls.

L’exposició complerta necessita un espai lineal de 20m

Pot exposar-se de dues formes:

 1. Les fotografíes de la Maria Espeus en una paret, seguint l’ordre establert per la
  numeració de les imatges, i les de les dones en altre paret, seguint el mateix ordre.
 2. Intercalant una fotografia de Maria Espeus amb una de les dones amb el següent ordre
  de parelles: 1-27, 4-25, 15-28, 8-17, 10-20, 13-23, 12-29, 2-18, 7-21, 3-16, 5-22, 6-30, 11-26, 14-24, 9-19
Data d'actualització:  04.12.2018