Tabú

Tabú: allò del que està prohibit parlar...

Però tothom ho coneix, tothom sap què passa: als vestidors, pels passadissos, dins de l’aula, fora de l’aula, als espais joves, a les discoteques, a través del mòbil... La violència sexual és quelcom quotidià en la nostra societat, però costa parlar-ne, costa anomenar-la, assenyalar-la i visibilitzar-la. Perquè és un tabú.

És sempre agradable que et diguin “piropos”? Qui decideix quan sí o quan no? Quan lliguem... tot s’hi val? Què vol dir consentiment, què són els límits, què és el “sexpreading” i la cosificació? Sabem detectar l’assetjament...?

TABÚ. Tu tries què t’hi jugues! pretén ser una eina que ens permeti posar nom a allò que sí que existeix, deixar d’amagar-ho i poder fer front a aquelles violències que, pel fet de ser quotidianes, s’han naturalitzat.

És un joc per parlar-ne i construir nous imaginaris socials de referència, on puguem acompanyar els nois i les noies a sentir-se lliures en la seva manera de ser i en la seva manera d’estimar i relacionar-se. Perquè és cabdal per construir una societat més justa i igualitària abordar les violències sexuals des de la prevenció.

 

Com funciona?

TABÚ parteix de quatre murals que es disposen per l’espai educatiu i que son la porta d’entrada, mitjançant un codi QR, als tres recorreguts virtuals que cada jove haurà de resoldre amb un dispositiu mòbil. Els tres itineraris aprofundeixen sobre els continguts temàtics del sexpreading, els límits i el consentiment, i l’assetjament i la cosificació del cos de les dones.

Al final de cada recorregut i en funció de les respostes que hagin pres, hauran de fer una activitat grupal que compartiran amb la resta de companys i companyes, i que facilitarà la dinamització i la reflexió sobre els continguts en les diverses sessions programades.

La dinamització del joc es desenvolupa amb el suport d’una guia tècnica per a professionals que proposa la metodologia i aporta els coneixements per desenvolupar els continguts de treball.

 

Elements de l'eina

  • 4 murals físics o portes d’entrada (2 murals de 200x160 cm amb estructura per muntar i ullals per penjar i  2 murals de 84,1 × 118,9 cm - A0-  amb ullals, per penjar)
  • Web per a la gestió del joc
  • APP per recórrer els 3 itineraris virtuals amb un dispositiu mòbil
  • 16 activitats grupals per a la reflexió
  • Guia tècnica de suport per a professionals

 

Grups i edats

L’activitat està dissenyada per treballar amb joves de 13 a 18 anys.

 

Continguts que es treballen:

  • El sexpreading: la difusió d’imatges de contingut sexual sense el consentiment de qui hi apareix.
  • Els límits i el consentiment en les relacions afectives sexuals.
  • L’assetjament i la cosificació del cos de les dones.

 

Durada de l’experiència

L’experiència s’articula a partir de 6 sessions de treball (6 setmanes en total). Aquesta és una proposta de màxims que cada professional podrà adaptar a la realitat del seu grup.

 

Calendari

  • Novembre – desembre 2017: es faran quatre projectes pilots en espais d’educació formal i en espais joves. 
  • L'entrada en préstec regular es preveu per a principis del 2018.

 

Per a més informació:

 

Crèdits

Aquesta eina educativa l’han desenvolupat l’Institut Català de les Dones, la Direcció General de Joventut, l’Associació CandelaLa Bonne-Centre de Cultura De Dones Francesca Bonnemaison

Data d'actualització:  09.11.2017