Tabú

TABÚ: Allò del què està prohibit parlar...

Però tothom coneix i sap què passa: als vestidors, als passadissos, dins de l’aula, fora de l’aula, als espais joves, a les discoteques, a través del mòbil... La violència sexual és quelcom quotidià a la nostra societat però costa parlar-ne, anomenar-la, assenyalar-la i visibilitzar-la, perquè és tabú.

Per això TABÚ. Tu tries què t’hi jugues és una eina per posar nom a allò que existeix, per deixar d’amagar i fer front a violències que, per quotidianes, s’han naturalitzat. Aquest recurs pedagògic abordarà la prevenció de les violències sexuals, com el sexpreading, i altres experiències subtils i poc reconegudes  com els “piropos”, les llistes per puntuar “la guapa  de la classe” o la forma en què es lliga...  És un joc per  parlar-ne  i construir nous imaginaris socials de referència, que permetin a noies i nois sentir-se més lliures en la seva manera de ser i en la seva manera d’estimar i relacionar-se.

Són sempre agradables els “piropos”? Qui decideix quan sí o quan no? Quan lliguem... tot s’hi val? Què vol dir “consentiment”, quins són els límits, què és el sexpreading, i la cosificació? Sabem detectar l’assetjament...? Són preguntes en busca de respostes que es podran treballar en els IES i els espais joves amb aquesta eina interactiva.

Com funciona?

Aquest joc funciona en gran part en un espai virtual. Cada participant trobarà tres murals físics o “portes d’entrada”, repartides per l’institut o espai jove, que els donarà accés, mitjançant un codi QR, a tres recorreguts o situacions que resoldran amb el mòbil.  Al final de cada situació hauran de realitzar una activitat grupal en funció de les respostes que hagin donat. Aquesta activitat, per exemple fer un vídeo, reescriure una cançó, fer un mural o una campanya publicitària, després, en les diverses sessions programades, s’exposarà a la resta del grup i es reflexionarà sobre els continguts.   Tota l’activitat es desenvolupa amb el suport d’una Guia per a professionals que els proposarà la metodologia i els aportarà el desenvolupament dels continguts.

Elements de l'eina

 • 4 murals físics o portes d’entrada
 • Web per a la gestió del joc
 • 3 recorreguts amb el mòbil
 • Activitats de reflexió a l’aula o espai jove
 • Guia de suport per a professionals

Grups i edats

L’activitat està dissenyada per a joves de 13 a 18 anys.

Continguts que es treballen:  

 • "Sexpreading" (la transmissió d’imatges amb contingut sexual sense consentiment)
 • Saber lligar (reflexió sobre el "consentiment" i els límits)
 • "Piropos" (assetjament sexual)
 • Llistats per puntuar el cos de les companyes (cosificació de les noies)

Durada de l’experiència

L’activitat s’articula en 6 sessions (6 setmanes en total). Aquesta és una proposta de màxims que cada professional podrà adaptar a la realitat del seu grup.

Calendari

 • 6 de juliol, presentació pública Tabu.cat
 • Setembre- octubre : es faran diversos pilotatges del joc. Els IES i espais de joves que estiguin interessats en participar en les proves pilot poden posar-se en contacte   amb Joana Martínez Montabes (jmartinezmontabes@gencat.cat).
 • Novembre-desembre: entrada en servei del préstec

Crèdits

Aquest joc l’han desenvolupat l’Institut Català de les Dones i la Direcció General de Joventut, l’Associació Candela (elaboració de continguts) i La Bonne -Centre de Cultura De Dones Francesca Bonnemaison (disseny i eines web).

 

Data d'actualització:  20.06.2017