• Imprimeix

Mitjans de comunicació

La presència de les dones als mitjans de comunicació com a professionals i com a protagonistes de les notícies continua sent reduïda, fet que dificulta la introducció de la perspectiva de gènere a la informació.

Destaquem

Campanyes

L'Institut Català de les Dones posa a la disposició dels mitjans de comunicació el Cercador d'Expertes que facilita la recerca de perfils de dones d'àmbits científics, acadèmics, empresarials, culturals i d'altres. L'objectiu de l'eina és visualitzar les aportacions de les dones, especialment en aquells espais on tradicionalment no hi ha hagut presència femenina, i facilitar que els mitjans de comunicació convidin dones expertes a generar opinió en informatius, debats, intervencions i programes diversos.

Informació relacionada

L'Institut Català de les Dones, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya han impulsat el projecte "Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visibilitzar les aportacions de les dones" que té com a objectiu promoure la reflexió crítica i ajudar a ampliar la mirada periodística des del rigor i la pluralitat. El manual promou l’anàlisi dels prejudicis de gènere que perviuen en la nostra societat i que penetren en els mecanismes de treball i finalment es reflecteixen en el relat informatiu. 

També s'han organitzat una sèrie de cursos per facilitar eines a professionals del periodisme per millorar el tractament de les notícies relacionades amb la violència masclista.

L'informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) "Les fake news a internet. El discurs de gènere" se centra en l’abast del fenomen de les fake news, notícies falses o desinformació a internet, per donar resposta a tres qüestions concretes:

  • Quins són els sistemes de construcció de les fake news
  • Quin és l’abast de la viralització de les fake news
  • Quins discursos traslladen les fake news

Per tal d’acotar l’informe i reforçar-ne el caràcter empíric, l’anàlisi s’ha limitat a un únic àmbit temàtic: les informacions falses en referència a qüestions de gènere.

L'acord 20/2018 del CAC sobre l'anàlisi de la presència a Internet de continguts en relació amb la violència masclista busca identificar a Internet continguta susceptibles d'incloure elements que podrien ser qualificats com afavoridors d'un discurs de l'odi i de violència contra les dones

Les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als programes informatius i d’entreteniment dels mitjans de comunicació van ser impulsades, l'any 2009, per l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Consell de la Informació de Catalunya, l'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya i la Generalitat de Catalunya.

Per altra banda, la Generalitat de Catalunya va elaborar, amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes i del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, el manual Com informar dels maltractaments infantils. Manual d’estil per als mitjans de comunicació, que fa incidència en la necessitat de fer visible que la violència masclista també afecta els infants.

Aquestes recomanacions han estat impulsades per l’Agència ABITS de la Regidoria de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) i la participació, entre altres, de l'Institut Català de les Dones. El tractament de la prostitució i el tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual als mitjans de comunicació recull quinze recomanacions amb l'objectiu de ser un pas endavant en la millora del tractament informatiu de la prostitució i del tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació sexual. 

L’Institut Català de les Dones posa a disposició de la ciutadania la bústia de contacte per denunciar casos on es discriminin les dones o bé per felicitar bones pràctiques que puguin ser exemples a seguir.

El document "Recomanacions sobre el tractament de les persones LGBTI als mitjans audiovisuals" va ser impulsat, l'any 2017, pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Generalitat de Catalunya.

Vol esdevenir una eina de treball i una guia sobre el tractament de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) als mitjans audiovisuals i s'adreça, principalment, als professionals dels mitjans de comunicació, les productores audiovisuals i l’àmbit de la publicitat.

D'altra banda, l'Informe 43/2017 de l'Àrea de Continguts del CAC, analitza la presència a Internet de continguts susceptibles de justificar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

L'Institut Català de les Dones va produir la sèrie "Donasses" formada per deu entrevistes a dones rellevants en diferents àmbits. La sèie va ser emesa per VilawebTV i dirigida per la periodista Sandra Balagué.

Col·laboració de l'Institut Català de les Dones amb la revista Sàpiens per a la divulgació de les dones oblidades o poc reconegudes que hi ha hagut al llarg de la història de Catalunya.

Data d'actualització:  07.11.2016