• Imprimeix

Universitats i recerca

El suport a la investigació i la creació d'ajuts específics per als projectes que promouen la igualtat material de dones i homes faciliten l'eliminació de les discriminacions envers les dones, afavoreixen la millora de la seva situació en el camp de la recerca i contribueixen al coneixement de la perspectiva de gènere. 

El web Dones i ciència, de la Secretaria d'Universitats i Recerca, recull les actuacions en matèria de recerca i gènere, així com estadístiques sobre convocatòries públiques en matèria de R+D+I desagregades per sexe.

L'Institut Català de les Dones participa en els Premis Recerca Jove, que convoca l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) del Departament d'Economia i Coneixement, amb el Premi Reginó al millor treball de recerca en relació amb les dones i les seves aportacions a la societat. També es premia el centre d'educació secundària que hagi destacat per haver impulsat l'interès en aquesta temàtica.

El Premi Reginó està dotat amb 750€ per al treball guanyador i, en el cas del centre, en 2.500€ destinats a l'adquisició de llibres i publicacions per a la biblioteca o a equipament, i reivindica la figura de Reginó, una jueva de Barcelona a qui Pere III el Cerimoniós va autoritzar a practicar la medicina, que va ser una de les primeres dones reconegudes pel seu treball científic. Amb el Premi Reginó, l’Institut Català de les Dones impulsa la recerca a nivell d’ensenyament secundari sobre temes de gènere i de les dones.

Edició 2017

L’Institut “Els Planells”, d’Artesa de Segre (La Noguera), ha rebut el Premi Reginó pel treball "Desigualtats econòmiques i socials en una colònia industrial". Aquesta investigació, realitzada per l’alumne Pau Jovell, aprofundeix en les discriminacions salarials de les dones.

També han rebut el premi les alumnes Ester Gil i Clàudia Pubill, del centre Guindàvols, de Lleida, per la recerca "La ràdio: del femení singular al femení plural. Anàlisi del paper de la ràdio en la vida de les dones: d’àvies a nétes".

El Premi Institut Català de les Dones s'emmarca en els Premis Universitat de Vic als millor treballs de recerca d'estudiants de Batxillerat i s'adreça a l'alumnat de tots els centres de secundària de Catalunya. 

El premi té per objectiu implicar i sensibilitzar estudiants de batxillerat que duen a terme un treball de recerca en el coneixement i els valors de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes i guardona els millors treballs sobre la visualització de l'acció social de les dones i les aportacions de la seva experiència en diferents àmbits, sobre la defensa i el treball pels drets de les dones en la consecució de la igualtat d'oportunitats i sobre violència masclista.

Edició 2017

Els Premis UVic 2017 sobre recerca en gènere s'han concedit ex aequo a: Montserrat Cabero, estudiant de Palamós, pel treball “Help me, Mario!”, i a Anna Pladevall, estudiant de l'Institut Màrius Torres, pel treball “Oblit és nom de dona”.

El Centre d'Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG) de la UVic-UCC, amb el suport de l'Institut Català de les Dones, convoca el Premi Francesca Bartrina q el millor treball de final de grau en estudis de gènere. El premi està dotat amb 1.000 euros i s’hi poden presentar treballs de final de grau de qualsevol disciplina i de totes les universitats catalanes. 

El premi es convoca com un gest d’homenatge i reconeixement a la professora de la Universitat de Vic i filòloga Francesca Bartrina Martí (1968-2014). Bartrina, nascuda al poble de Serinyà, era especialista en l’obra de Caterina Albert i una referència en els estudis literaris de gènere.

 

Amb l'objectiu de promoure la incorporació de la perspectiva de gènere en els estudis per avançar en la igualtat de gènere, l'Institut Català de les Dones financia el premi, creta per UPF Igualtat, per a treballs de Fi de Grau realitzats per estudiants de la Universitat Pompeu Fabra en temàtiques relacionades amb el gènere. 

Edició 2017

El Comitè d'Avaluació del premi al millor treball de fi de grau a la UPF sobre recerca en gènere ha concedit el premi del curs 2014-2015 ex aequo Carla Bertomeu, estudiant del grau en Publicitat i Relacions Públiques, pel treball “#NoALaTaxaRosa. Disseny d’una campanya de publicitat social a través de l’anàlisi d’estratègies discursives”, i Carla Pelegero, estudiant del grau en Humanitats, pel treball “Priya’s Shakti: Una heroína diferente”.

Al guardó hi han optat 41 treballs, disset més que en la edició anterior (xifra que suposa un augment de més d’un 40%).

Data d'actualització:  23.01.2018