• Imprimeix

Universitats i recerca

El suport a la investigació i la creació d'ajuts específics per als projectes que promouen la igualtat material de dones i homes faciliten l'eliminació de les discriminacions envers les dones, afavoreixen la millora de la seva situació en el camp de la recerca i contribueixen al coneixement de la perspectiva de gènere. 

El web Dones i ciència, de la Secretaria d'Universitats i Recerca, recull les actuacions en matèria de recerca i gènere, així com estadístiques sobre convocatòries públiques en matèria de R+D+I desagregades per sexe.

L'Institut Català de les Dones participa en els Premis Recerca Jove, que convoca l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) del Departament d'Economia i Coneixement, amb el Premi Reginó al millor treball de recerca en relació amb les dones i les seves aportacions a la societat. També es premia el centre d'educació secundària que hagi destacat per haver impulsat l'interès en aquesta temàtica.

El Premi Reginó està dotat amb 750€ per al treball guanyador i, en el cas del centre, en 2.500€ destinats a l'adquisició de llibres i publicacions per a la biblioteca o a equipament, i reivindica la figura de Reginó, una jueva de Barcelona a qui Pere III el Cerimoniós va autoritzar a practicar la medicina, que va ser una de les primeres dones reconegudes pel seu treball científic. Amb el Premi Reginó, l’Institut Català de les Dones impulsa la recerca a nivell d’ensenyament secundari sobre temes de gènere i de les dones.

El Premi Institut Català de les Dones s'emmarca en els Premis Universitat de Vic als millor treballs de recerca d'estudiants de Batxillerat i s'adreça a l'alumnat de tots els centres de secundària de Catalunya. 

El premi té per objectiu implicar i sensibilitzar estudiants de batxillerat que duen a terme un treball de recerca en el coneixement i els valors de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes i guardona els millors treballs sobre la visualització de l'acció social de les dones i les aportacions de la seva experiència en diferents àmbits, sobre la defensa i el treball pels drets de les dones en la consecució de la igualtat d'oportunitats i sobre violència masclista.

El termini de presentació de treballs per a la convocatòria 2016 ja ha finalitzat. 

El Centre d'Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG) de la UVic-UCC, amb el suport de l'Institut Català de les Dones, convoca el Premi Francesca Bartrina q el millor treball de final de grau en estudis de gènere. El premi està dotat amb 1.000 euros i s’hi poden presentar treballs de final de grau de qualsevol disciplina i de totes les universitats catalanes. 

El premi es convoca com un gest d’homenatge i reconeixement a la professora de la Universitat de Vic i filòloga Francesca Bartrina Martí (1968-2014). Bartrina, nascuda al poble de Serinyà, era especialista en l’obra de Caterina Albert i una referència en els estudis literaris de gènere.

Edició 2015

L’estudiant Marta Terreu ha guanyat el guardó amb la investigació FILM&SODA, que retorna de l’oblit i reivindica les aportacions de l’escriptora, periodista, dramaturga i activista feminista Rosa Maria Arquimbau, nascuda a Barcelona l’any 1909.

Amb l'objectiu de promoure la incorporació de la perspectiva de gènere en els estudis per avançar en la igualtat de gènere, l'Institut Català de les Dones financia el premi, creta per UPF Igualtat, per a treballs de Fi de Grau realitzats per estudiants de la Universitat Pompeu Fabra en temàtiques relacionades amb el gènere. 

Edició 2015

El Comitè d'Avaluació del premi al millor treball de fi de grau a la UPF sobre recerca en gènere va concedir el premi del curs 2014-2015 ex aequo a Maria Espinet Alegre pel treball "La invisibilització de les dones en l'ensenyament de l'antiga Grècia: anàlisi comparativa dels capítols sobre l'antiga Grècia en els llibres de text" estudiant de la facultat d'Humanitats i a Adelema Cruz Castellar pel treball "Un supuesto de discriminación indirecta por razón de género: El régimen jurídico de la prestació de jubilación tras un contrato a tiempo parcial" estudiant de la facultat de Dret.

Data d'actualització:  07.11.2016