• Imprimeix

La presidenta de l’Institut Català de les Dones participa a la jornada "12x12 Dones i TIC" de sensibilització sobre la necessitat d’incorporar l’expertesa de les dones en aquest sector

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha presidit la jornada "12x12 Dones i TIC" que ha organitzat la Secretaria per a la Governança de les TIC de la Generalitat de Catalunya i Tertúlia Digital amb l'objectiu d'impulsar i reconèixer el paper de la dona en l'àmbit de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, i sensibilitzar agents econòmics i socials de la necessitat d'incorporar més dones en aquest sector.

08/07/2016 11:07
La presidenta de l’ICD participa en la jornada "12x12 Dones i TIC" de sensibilització sobre la necessitat d’incorporar l’expertesa de les dones en aquest sector

La consellera Munté ha fet referència a un estudi de la UE, realitzat a partir d’una enquesta de la Comissió Europea sobre les dones actives en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació, segons el qual, “l’augment del número de dones interessades en una carrera digital i l’increment de la presència femenina en les professions relacionades amb les noves tecnologies informàtiques beneficiaria al sector digital, a les pròpies dones i a la economia europea”. Tal com ha explicat Munté, “el sector es beneficiaria, perquè les organitzacions amb més dones en llocs directius assoleixen més rendiment; les pròpies dones en sortirien beneficiades, perquè en aquest sector els sous són més rentables, gaudeixen de més flexibilitat per organitzar els seus horaris i, per tant, més facilitats per conciliar, i estan menys exposades a l’atur”. I segons el mateix estudi, si les dones tinguessin una presència similar a la dels homes en el sector, el PIB europeu podria registrar un increment anual d’uns 9000 milions d’euros. Davant aquestes dades, la conclusió és evident segons Nues Munté: “hem de potenciar el paper de les dones en el sector TIC” i aquest és segons la consellera “el compromís del Govern, i amb el compromís de tots, podrem capgirar aquesta situació”.

En la seva intervenció, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, ha destacat que “l’increment de dones en l’educació superior i la seva presència en ocupacions altament qualificades és un dels canvis estructurals més importants que hi ha hagut, no només al mercat de treball, sinó a la societat en general durant aquest darrer segle”. També ha subratllat que “el sector TIC seguirà creixent en els propers anys i oferirà oportunitats per garantir la competitivitat del nostre país a llarg termini i també d’ampliar les possibilitats laborals de les dones i aprofitar el seu potencial i expertesa”. 

En el transcurs de la jornada, Jordi Puigneró, secretari per a la Governança de les TIC, i Tomàs Cascante, director de Tertúlia Digital, han presentat els Premis 12x12 Dona TIC que es lliuraran el proper 15 de desembre i que s’estructuren en 6 categories: Emprenedora; professional; acadèmica-investigadora; divulgadora; dona TIC revelació i estudiant TIC. Aquests premis compten amb la col·laboració amb l’Observatori Dona, Empresa, Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona.

En la sessió, també hi ha participat Anna Mercadé, directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, qui ha impartit la ponència “Elles neixen investigadores, la societat les modela”. Marga Bonmatí, directora de l’Àrea TIC de la UPC; Caroline Ragot, guanyadora del premi Divulgadora Dona TIC 2015; Eva Blanco, directora de Relacions Públiques d’HP; Sara Martínez, estudiant IES Ernest Lluch i guanyadora premi mSchools han participat en una taula rodona sobre “La dona i l’univers TIC” que ha estat moderada per Carlota Marí, Consultant & Digital Project Manager.