• Imprimeix

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, al costat de Neus Català en l’acte de col·locació de la placa stolpersteine, d’homenatge i memòria de la seva deportació als camps nazis

25/01/2018 16:01
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, al costat de Neus Català en l’acte de col·locació de la placa stolpersteine, d’homenatge i memòria de la seva deportació als camps nazis

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, ha assistit a la descoberta de la placa d’homenatge dedicada a Neus Català que tingut lloc a la casa que la ve veure néixer, al carrer Nou, 3 de els Guiaments. L’acte, organitzat pel Memorial Democràtic i Amical de Ravensbrück, ha comptat amb la presencia i participació d’aquesta supervivent dels camps de concentració nazis que ja ha complert 102 anys. També hi va assistir, Lidia Bargas, coordinadora territorial de l’ICD a Tarragona.

Les plaques stolpersteine han estat realitzades per l’artista alemany Gunter Demnig, convidat pel Memorial Democràtic i pels ajuntaments de Girona, Sabadell, Granollers, els Guiamets, Sabadell, Manresa i Cervera per col·locar aquestes plaques “pedres de topada” en record de les persones deportades catalanes als camps nazis nascudes a aquests municipis. Se'n col·loquen 1 a Els Guiamets, 10 a Olesa de Montserrat, 11 a La Segarra, 23 a Sabadell, 7 a Granollers i 16 a Girona.

Els stolpersteine són llambordes quadrades de 10cm x 10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de persones empresonades i deportades. Es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar en llibertat abans de l’empresonament o la deportació. Cada llamborda és única i precisament es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat.

No només es ret homenatge a les persones assassinades, sinó també a les supervivents, com és el cas de l’activita Neus Català, incloent-hi persones que van poder exiliar-se i refugiar-se en altres països. D’aquesta manera i d’una forma simbòlica, les stolpersteine reuneixen a les famílies o grups de persones separades per una deportació.

L’escultor Gunter Demnig va néixer a Berlin el 1947. L’any 1992 va participar en un projecte en record del decret del 1942 de la deportació gitana cap als camps d’extermini. La reacció d’un ciutadà de Colònia que assegurava que no hi havia cap persona gitana al seu barri el va impulsar a voler retornar de manera simbòlica la memòria de cadascuna de les víctimes.

Actualment existeixen més de 50.000 stolpersteine a més de 21 països a tot Europa. A l’estat espanyol, Catalunya és pionera en la col·locació d’aquestes plaques per iniciativa del Memorial Democràtic. Actualment se’n poden trobar a Navàs, Manresa, Igualada i Castellar del Vallès.