• Imprimeix

Disponible el llibre amb les experiències del projecte “De Capçalera” que agermana autors/res i biblioteques

06/10/2017 09:10
Capçalera

El llibre "De Capçalera, noves històries entre escriptors catalans i les biblioteques públiques", conté un recull de textos dels autors i autores que van participar en la segona i tercera edició del projecte, els anys 2015 i 2016. Els textos, de ficció i de no-ficció i que s’han editat digitalment, reflecteixen la vinculació d’escriptors i escriptores amb les biblioteques i l’impacte generat a nivell personal i professional.

El projecte De Capçalera, de l’Institut Català de les Dones, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, i la Institució de les Lletres Catalanes, fa evident el vincle existent entre els escriptors i les escriptores i les biblioteques públiques mitjançant una acció que té com a antecedent el fet que moltes biblioteques treballen de forma habitual amb escriptors i escriptores i hi tenen un tracte continuat en el temps, experiència que ha donat bons fruits a nivell de col·laboracions, suports i coneixements mutus.

El projecte demana a les biblioteques que reconeguin de manera preferent una d’aquestes autores o autors de trajectòria literària contrastada i amb les i els quals mantenen una relació de proximitat i, al seu torn, que elles i ells triïn també una biblioteca predilecta o De Capçalera.

L’ICD i la ILC col·laboren  per potenciar la literatura catalana escrita per dones i visibilitzar i promoure les escriptores i les seves obres. És un objectiu de les polítiques de dones fer visibles les obres que les dones han aportat i que no són prou reconegudes ja que en el món de la literatura encara hi ha una manca d’autoritat i prestigi de les dones. En els darrers anys s’han incrementat les actuacions per recuperar i situar les aportacions culturals de les dones en el lloc que els correspon. Sovint, els criteris que valoren quina és la literatura “important” ignoren o menystenen les creacions femenines. Reconèixer les aportacions que les dones fan en aquest àmbit és imprescindible per transformar els models patriarcals i avançar en una societat on les diferències no esdevinguin desigualtats.