• Imprimeix

L’Institut Català de les Dones promou la divulgació de la perspectiva de gènere en l’arqueologia

08/02/2018 19:02
MAC

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, juntament amb el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), Josep Manuel Rueda, han presentat el Cicle de conferències Dones i arqueologia, aproximació als estudis de gènere, que es desenvoluparà al llarg dels mesos de febrer i març amb la col·laboració de l’ICD.

Balada ha destacat que “reconèixer les aportacions de les dones, el seu paper actiu i creatiu, recuperar la genealogia femenina és imprescindible per transformar imaginaris culturals i avançar en una societat on les diferències entre dones i homes no esdevinguin desigualtats”

La presidenta de l’ICD ha reivindicat que “des del món de l’arqueologia es representi les dones que ens han precedit com a subjectes i sense prejudicis. A la història les dones han estat invisibles; primer com a dones, i en gran part, també, com a personatges. Cal posar remei a aquesta discriminació que repercuteix en l’empobriment de la humanitat”.

L’acte va comptar amb la conferència de Margarita Díaz Andreu (ICREA-UB) sota el títol La Arqueología y ellas: la mujer profesional en la Historia de la Arqueología, qui va exposar la integració de les dones en el treball professional de l’arqueologia, tant als museus,  on  l’alemanya Johanna Mestorf va ser pionera al segle XIX; com en el treball de camp, on la britànica Tessa V. Wheeler va tenir un paper fonamental; com a la universitat, on Ana María Muñoz Amilibia va ser la primera catedràtica d’Espanya.

Les següents conferències son: Les dones de l’Antic Egipte: de les tasques domèstiques al tron del faraó, a càrrec d’Irene Cordón Solà-Sagalés; i ¿Había mujeres en la cultura ibèrica?, a càrrec de la Dra. Lourdes Prados Torreira (UAM); i La violència de gènere i la dominació masculina a la Grècia antiga, a càrrec de Maria Dolors Molas Font (UB). Les conferències son gratuïtes i es duran a terme a l’auditori del MAC.

En motiu del Dia Internacional de les Dones, diumenge 11 de març, a les 12:30h, el MAC proposa redescobrir les seves col·leccions des d’una perspectiva de gènere. La proposta Les dones en la història: una visió de gènere, a càrrec de l’arqueòloga Núria Roselló, serà una activitat inclosa en el preu de l’entrada.

Per participar en aquestes activitats és necessari formalitzar la inscripció prèvia a través de  macvisites.acdpc@gencat.cat o del telèfon  934232149.