• Imprimeix

L’Institut Català de les Dones promou l’interès de les noies per la tecnologia

A Catalunya, 307 noies d'entre 10 i 18 anys i 65 mentores han participat en l'edició 2018 de Technovation

22/05/2018 15:05
20180518Technovations

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, ha participat en l’acte de lliurament dels Premis Technovation 2018 a les noies que formen part dels equips guanyadors de la Regional Pitch, on 40 equips han presentat les seves aplicacions mòbils per a millorar el món. Els equips guanyadors que han passat a la semifinal internacional en la divisió Júnior són: 

  • Les Open Minds, que han creat l'aplicació "DAR: Donate, Assist & Recycle" per donar solució als residus voluminosos, creant una cadena que connecta persones que necessiten coses amb persones que volen donar-les.
  • Les Cool Girls, que han creat "Memories as a present" com a proposta d'ús de les tecnologies per crear bons moments i compartir experiències divertides donant als néts una motivació per estar a prop i gaudir de la relació amb els seus avis.
  • Les Family Go, que han proposat "Teen Tips", una aplicació integrada a plataformes digitals de les escoles on es pot trobar informació científica sobre assessorament preventiu per a adolescents sobre com assolir un estil de vida saludable.

I les que ho han aconseguit en la categoria Sénior han estat:

  • Les BFIS Sophmores, que han presentat "Path", una aplicació que se centra a ajudar les persones que se senten aïllades, especialment adolescents, perquè puguin parlar amb voluntaris professionals i psicòlegs a través dels seus telèfons gratuïtament i de manera anònima, mentre es mantenen en un entorn segur.
  • Les JAM3, un equip de Canàries que també ha aconseguit la classificació a la final catalana amb la proposta "Camlou", una aplicació senzilla amb la qual ajuden a reciclar o donar una segona vida a les escombraries de la millor manera possible.

El concurs consisteix en què els equips han d’identificar un problema i dissenyar una aplicació que el resolgui. També han de fer el pla de negoci i comunicació. L’objectiu del projecte mundial Technovation Challenge és impulsar la reducció de l’escletxa de gènere en l’àmbit de la tecnologia amb les nenes i les joves.

A Catalunya, una de les regions líders del Technovation Challenge, 307 noies d'entre 10 i 18 anys i 65 mentores han participat en l'edició 2018 de Technovation, cosa que suposa un important creixement respecte l’edició anterior, en què hi van participar 199 noies i 47 mentores. En equips de dos a cinc estudiants, han treballat durant 12 setmanes en la creació d'una aplicació mòbil que resolgui un problema social del seu entorn proper. Cada equip ha comptat amb el suport d'una mentora, que les ha inspirat i acompanyat a través d'un itinerari prèviament establert. 40 equips han aconseguit lliurar l'app i un pla de negoci dins el termini establert i han pogut participar així a la Barcelona Regional Pitch.

Sobre el Technovation Challenge 2018

Creat per Iridescent l'any 2009, amb el suport global de Made with Code (Google) i UN Women el concurs internacional d’emprenedoria digital Technovation Challenge té com a objectiu que nenes d’entre 10 i 18 anys de tot el món aprenguin i apliquin les habilitats necessàries per resoldre reptes i problemes reals a través de la tecnologia.

A l'edició d’aquest any, més de 18.000 nenes procedents de 116 països han estat elaborant durant mesos els més de 2.500 projectes que, un cop finalitzats, han hagut de defensar de forma presencial o virtual a les finals nacionals. Els equips guanyadors d’aquestes finals accedeixen a la semifinal virtual, d’on sortiran les finalistes que acudiran al World Pitch de San Francisco durant el mes d'agost i que optaran a premis d'entre 2.500 i 15.000 dòlars.

L'Associació Espiral, Educació i Tecnologia, formada per professionals de la investigació i del camp tècnic amb interès per promoure les TIC a l’educació, és l'ambaixadora regional del Technovation i en aquesta edició. A més del suport de l’ICD, per part de la Generalitat de Catalunya la iniciativa ha estat recolzada per la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital.

També hi donen suport: el Programa María de Maeztu DTIC-Universitat Pompeu Fabra, HP, Silicon Valley Foundation, Cisco, m4Social-Taula del Tercer Sector, MindConnex, Letgo, Vodafone, Everis, Editorial Destino, Planeta i Crónica i el Consulat general dels Estats Units a Barcelona.

La presidenta de l’ICD participa en l’acte de lliurament dels premis del projecte Technovation Challenge: girls for a change