• Imprimeix

Núria Balada: “les dones tenen dret a viure el seu cos com determinin elles mateixes i lliures de violències simbòliques i imposicions”

28/05/2018 15:05

Davant la proposta de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès de consultar les dones del municipi sobre la pràctica del topless, la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, ha afirmat que “les dones tenen dret a viure el seu cos com determinin elles mateixes i lliures de violències simbòliques i imposicions. El fet que existeixin prohibicions d’aquests tipus evidencia que el cos de les dones encara està subjecte a la cultura patriarcal”.

Prohibir a les dones el topless a la piscina impedeix fer efectiu el dret a la igualtat i la no discriminació per raó de sexe amb els drets i principis establerts per la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes, que obliga a tots els poders públics de Catalunya.

Per a la presidenta de l’ICD “les normes de qualsevol tipus han d’estar orientades en el sentit que les dones puguin gaudir de manera efectiva dels drets i llibertats en tots els moments i àmbits de la vida”

L’Ajuntament es va adreçar a l’Observatori d’Igualtat de Gènere (OIG), que és un òrgan col·legiat que treballa amb dades i estadístiques i en la recerca, i que no ha pres en cap cas una decisió sobre aquest assumpte i tampoc té potestat per fer-ho. Des de l’OIG es va fer una consideració tècnica sobre participació ciutadana sense entrar en el fons de l’assumpte, però en cap cas va fer una petició al municipi de dur a terme una consulta.

Des de l’ICD s’impulsarà l’elaboració d’unes directrius per tal que les normes municipals no vulnerin el principi d’igualtat i de no discriminació per raó de sexe.