• Imprimeix

El CNDC organitza una jornada per definir propostes en l’àmbit dels drets sexuals i reproductius de les dones no estàndard

18/06/2018 18:06
Jornada DSiR Dones diverses

La presidenta del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) i de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, ha inaugurat la jornada “Drets sexuals i reproductius de les dones no estàndards”, organitzada pel Grup de treball de dones amb discapacitat del CNDC, òrgan participatiu de les polítiques de dones que desenvolupa el Govern.

Balada ha reivindicat la presència i visibilitat de les dones discapacitades en tota l’acció política i espais de participació i ha afirmat que “les dones som diverses i hem de tenir aquest fet present quan es fan polítiques publiques. Les dones amb diversitat funcional han estat víctimes de pràctiques masclistes nocives i encara cal avançar i fer propostes de millora”.

 La coordinadora del Grup de Treball de dones amb discapacitat del CNDC, Carme Riu, ha agraït a les dones amb discapacitat i a les entitats implicades la feina feta per poder arribar a parlar dels drets sexuals i reproductius de les dones no estàndards “donat que no se’ns considera com a dones. Se’ns considera nenes, en general. Som el 58% de la població amb diversitat funcional però som unes desconegudes per al món, per al col·lectiu de dones, per al col·lectiu de persones amb discapacitat i per a nosaltres mateixes, perquè sembla que no existim enlloc. És important dir dones amb discapacitat o no estàndards però, principalment, som dones”

Ha denunciat “el normalisme, del qual mai se’n parla, i la seva pràctica violenta que ha portat les dones amb discapacitat a la segregació i a que no es respectin els seus drets humans. Les dones sempre han estat valorades amb una mirada masculina, amb unes determinades mides, que es portin be, que diguin sí a tot. El normalisme fa que s’intenti impedir que tinguem relacions sexuals. Fa que la dona amb discapacitat estigui tancada a l’àmbit privat, sense cap possibilitat de practicar relacions sexuals. També els estris sociosanitaris, llenguatge, ginecologia, pateixen d’anormalofobia, no contemplen atendre dones amb discapacitat. Hi ha pràctiques mèdiques, com l’extracció de la matriu, que propicien la violència i en moltes ocasions sense el consentiment de la mateixa dona”.  I finalment també ha posat sobre la taula els greuges econòmics comparatius de les dones amb discapacitat i ha manifestat que “sembla que quan parlem de pobresa no ens inclouen a nosaltres, encara que tinguem uns ingressos superiors resulta que som més pobres perquè per poder fer una vida normaleta ens hem de gastar mes diners”.

Seguidament ha tingut lloc una taula rodona sobre els drets sexuals i reproductius de les dones on Sílvia Aldavert, de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears ha exposat que a “Catalunya no tenim cap llei de drets sexuals i reproductius. No tenir, ni anomenar, també significa que no li donem la centralitat que cal. No estan garantits els drets sexuals i reproductius i encara menys per a col·lectius com les dones joves o amb capacitat judicialment modificada. Cal un enfocament que no només garanteixi els serveis de salut sexual i reproductiva, sinó que també garanteixi l’autonomia sexual de totes les dones”.

La vicepresidenta de la Fundació CERMI mujeres i vicepresidenta del Fòrum Europeu de la Discapacitat, Ana Peláez, ha destacat que “les feministes i les feministes amb diversitat funcional hem d’anar de la mà, som germanes, no cosines llunyanes”. Ha reiterat que “cal avançar en el dret a l’autodeterminació de les dones amb discapacitat, en tots els aspectes de la seva vida però sobretot en el que fa referència als drets sexuals i reproductius” i ha exposat que “existeix una percepció social de que una dona amb discapacitat té un risc molt alt de donar a llum un infant amb discapacitat i això la societat no ho vol perquè rebutja tot allò imperfecte. Se’ns nega la identitat sexual: no som dones, som discapacitades però sense sexe”.

Seguidament ha tingut lloc una segona taula rodona sobre la situació actual dels drets sexuals i reproductius de totes les dones. En primer lloc ha intervingut Concepció Monreal, llicenciada en Història de l’Art, qui ha parlat de la seva experiència personal, ha plantejat que “si una persona té diversitat funcional i no vol dependre de la seva parella, no pot viure perquè l’Estat només li paga set hores al dia d’assistència personal i amb aquestes set hores al dia no pots plantejar-te una relació d’igualtat amb algú que no tingui diversitat funcional”.

La psicòloga i professora de la UB Maria Honrubia ha posat l’accent en el fet que cal valorar les capacitats de les persones amb discapacitat i posar a l’abast la informació sobre aquests temes. La presidenta del Grup Àgata, associació catalana de dones afectades de càncer, Montse Domènech, ha destacat que “el càncer de mama afecta a 1 de cada 48 dones pel que cal encara molta conscienciació. La clau està en l’educació i normalitzar la discapacitat”.

Finalment, Carme Riu ha fet una sèrie de consideracions i propostes de futur. Riu ha expressat que “no es pensa en nosaltres, no hi ha camilles accessibles, bàscules, etc. El tracte social és d’allò més humiliant. No coneixem dones amb discapacitat que siguin caps d’estat, ministres o conselleres del Govern. Molt poques son metgesses o personal sanitari. Qui pensa en les arquitectures del mon sanitari, no pensa en les nostres necessitats i no ens inclouen. Hem d’ampliar l’imaginari social. Els mitjans de comunicació poden promoure relacions afectivosexuals respectuoses atès que la sexualitat que ens impregna per tot arreu és masclista”.

Entre les propostes destaquen impulsar una escola d’estiu de formació; fomentar imaginaris de desig i seducció de les dones amb diversitat; transformar la pràctica mèdica i ortopèdica amb perspectiva feminista, i garantir que ens els serveis sanitaris hi hagi una comunicació i traducció inclusiva, doncs “el llenguatge no únicament ha de ser no sexista, sinó també no normalista. Ha de ser un llenguatge inclusiu”, ha exposat Riu.