• Imprimeix

Rita Segato “un crim masclista es pot arribar a produir perquè prèviament s’han produït milions d’agressions diàries”

16/10/2018 17:10
Rita Segato

La presidenta del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) i de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, va presidir ahir una reunió de representants del CNDC i personal tècnic del propi ICD amb l’antropòloga social argentina Rita Segato, experta en violències masclistes. En aquesta trobada-dinar hi va participar la directora de l’ICD i vicepresidenta del CNDC, Núria Ramon, la vicepresidenta segona del CNDC, Montse Pineda i representants de la Comissió de Coordinació del CNDC i de les entitats que treballen en el camp de la violència masclista.

En el transcurs de la reunió Segato va exposar que “un crim masclista es pot arribar a produir perquè prèviament s’han produït milions d’agressions diàries”. I es va referir als mitjans de comunicació dient que “poden arribar a mostrar un feminicidi 14 mil vegades, segur que amb bona intenció, però l’espectacularització que fan produeix algun tipus de gaudiment i al final l’agressor és tractat com un ogre-llop potent, cosa que interessa a la masculinitat perquè pot mostrar el seu control territorial i sobre els cossos. Per això, allò més important és mostrar el monstre -en comptes de potent- doncs amb fragilitat ".

Aquesta referent internacional pel que fa  a la lluita contra la violència masclista va subratllar que "estic veient homes que se senten alliberats si els proposes desmarcar-se del model de masculinitat hegemònic. S'ha de construir el diàleg amb els homes i fer-los adonar, dissuadir-los, de que aquest model de masculinitat no els convé. Cada dia es posen en contacte amb mi homes que em donen les gràcies i m’expliquen que se senten alliberats quan es desmarquen del patriarcat”.

Rita Segato va oferir el dia anterior un seminari en el CCCB i diverses conferències en el marc de la Biennal del pensament de Barcelona Ciutat oberta, entre elles destaca una reunió amb 300 adolescents. En el seminari amb professionals en la lluita contra la violència masclista al CCCB, Segato va exposar que “per als mitjans de comunicació el crim masclista encara és un crim menor. El crim es desmunta, no a la presó, sinó en el desmuntar de la masculinitat. Per a que arribi a existir el crim primer ha d’haver una base de mirades, paraules, i ambient patriarcal”.  

En aquest sentit també es va referir al sistema judicial i el sistema garantista “son les persones més vulnerables, els pobres de la societat, els que acaben a les presons, i hi ha una error: en els crims contra les dones el poder és de l’agressor quan el garantisme ha de ser per a la víctima”.

Finalment també va expressar que “els homes son víctimes d’ells mateixos i el nostre moviment els ajuda en el seu procés d’alliberament i molts entenen això que estic dient, i de moltes maneres, no només en la seva sexualitat. Molts homes s’estan desmarcant de la obediència al mandat de la masculinitat. Crec que aquest missatge transforma el món i la història. Quan un li diu a l’home que pateix, que ell és víctima d’aquest sistema, és allò que l’home no pot escoltar, li fa molt de mal”.

Biografia

Rita Segato és professora d’antropologia i bioètica de la Càtedra UNESCO de la Universitat de Brasília. Va iniciar-se en el camp de l’antropologia de la música, però un cop el Govern de Brasilia li va encarregar un estudi sobre la raó de tantes violacions en el carrer d’aquesta ciutat, va centrar la seva recerca en l’estudi de les violències masclistes i els assassinats de dones.

Veu de referència internacional sobre aquests temes, n’ha parlat en assajos com La escritura en el cuerpo de las mujeres asesinadas en Ciudad Juárez (Tinta Limón, 2014) o La guerra contra las mujeres (Traficantes de Sueños, 2016). Entre les seves publicacions també destaquen obres sobre el colonialisme com La crítica a la colonialidad en ocho ensayos (Prometeo Libros, 2015).

L’antropòloga referent internacional en la lluita contra les violències masclistes visita l’ICD i manté una reunió amb representants del Consell Nacional de les Dones de Catalunya i el personal tècnic de l’ICD