• Imprimeix

La presidenta de l’ICD explica el model català contra la violència masclista a la Jornada de la UDG “Joventut, violència sexual i consum d’alcohol i altres drogues”

Un estudi de la UdG rebel·la que el 2,6 % de les dones i l’11% dels homes no creuen que obligar i aconseguir que es produeixi un acte sexual no desitjat sigui violència masclista

27/11/2018 12:11

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, explica el model català contra la violència masclista a la Jornada de la Universitat de Girona  “Joventut, violència sexual i consum d’alcohol i altres drogues”. En l’acte també hi van intervenir el rector de la Universitat de Girona (UdG), Joaquim Salvi; Carme Bertran, degana de la Facultat d’Infermeria; Marta Madrenas. alcaldessa de Girona, i Anna Pla, delegada del rector per a la Igualtat de Gènere.

En la Jornada es va presentar el Grup Interuniversitari de Recerca en Gènere, Diversitat i Salut GIRGEDIS i els resultats del projecte Joventut, agressions sexuals i consum d’alcohol i altres drogues en el context d’oci.

En aquest estudi, personal investigador de la Universitat de Girona (UdG) evidencia que la violència sexual entre el jovent universitaris es dona principalment en un context d’oci nocturn juntament amb el consum d’alcohol i altres drogues.

En concret, el 85% d’abusos i agressions sexuals a homes i dones joves tenen lloc en el marc de festes majors, discoteques o pubs o en festes a cases d’amics. Aquests són els primers resultats de l’estudi multicèntric Joventut, violència sexual i consum d’alcohol i altres drogues en el context d’oci que s’està duent a terme en diferents universitats catalanes a partir d’un mateix protocol científic.

El Grup Interuniversitari de Recerca en Gènere, Diversitat i Salut (GIRGEDIS) està treballant en aquest projecte de recerca amb l’objectiu d’estimar la prevalença de violència sexual en l’alumnat universitari en el territori català, identificar la relació entre la violència en l’alumnat universitari i el consum d’alcohol i altres drogues en el context d’oci, i descriure les percepcions, creences i actituds i les conductes de violència sexual de l’alumnat universitari.

El GIRGEDIS està format per investigadors i investigadores de la Universitat de Girona (UdG), Universitat de Barcelona (UB), Universitat Rovira i Virgili (URV) i Universitat de Vic (UVic), amb la col·laboració de la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Hospital Clínic de Barcelona.

El projecte planteja abordar la qüestió de la violència sexual en el col·lectiu d’estudiants de les universitats públiques catalanes. L’estudi s’està realitzant en diferents fases i es completarà al llarg de l’any 2019 amb els resultats de totes les institucions participants. En aquests moments, ja estan disponibles les aportacions de les dues primeres fases: d’una banda, l’estudi de l’alumnat de la UdG; i, de l’altra, l’anàlisi conjunta de les facultats d’Infermeria de la UdG, la UB, la UAB i la URV.

Les primeres conclusions posen de relleu que la prevalença de violència sexual és molt similar a alguns dels estudis realitzats als Estats Units, Canadà i l’Estat espanyol i que aquesta es dona, principalment, en un context d’oci nocturn juntament amb el consum d’alcohol i altres drogues.


L’estudi a la UdG està encapçalat per la infermera, antropòloga social i cultural i investigadora del Grup de Recerca en Salut i Atenció Sanitària de la UdG i del grup GIRGEDIS, Conxi Fuentes. L’equip del projecte també està integrat pel professor titular i investigador del departament d’Infermeria de la UdG David Ballester. Com a investigadores col·laboradores, també s’han implicat en el projecte les aleshores estudiants de la UdG, i ara ja graduades en Infermeria, Zaira Reyes, Alba Berenguer i Ivette Reales.

La investigació s’ha centrat en 242 estudiants dels 10.448 que estudiaven graus a la Universitat de Girona, els cursos 2016-2017 i 2017-2018. La mostra és aleatòria i representativa de les nou facultats i escoles de la institució i està composta per un 62,4% de dones i un 37,6% d’homes de 21 anys d’edat de mitjana.

Les persones enquestades no perceben com a violència de gènere totes les accions que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sí que tipifica com a tals. Per exemple, el 51% de les dones i el 63,7% dels homes no considera que fer gestos o mirar de manera obscena sigui violència de gènere; així com tampoc ho és insinuar-se i fer sentir incòmoda una altra persona pel 44,4% de les dones i el 57% dels homes. El 6% de les dones i el 14,3% dels homes no identifica com a violència els acorralaments intimidadors. Les xifres són similars si analitzem la pressió per actes sexuals no desitjats i que no es produeixen. Finalment, el 2,6 % de les dones i l’11% dels homes no creuen que obligar i aconseguir que es produeixi un acte sexual no desitjat sigui violència de gènere.

El 90% de les dones i el 56% dels homes participants a l’estudi s’ha sentit víctima de casos de violència sexual, des de l’assetjament fins a l’agressió, en diferents contextos més enllà de l’oci nocturn. Pel que fa a abusos i agressions sexuals, en context d’oci nocturn, s’han detectat 61 casos, 38 en dones i 23 en homes. En la majoria de casos, les víctimes estaven sota els efectes de l’alcohol o altres drogues i/o sentien que no eren del tot conscients per reaccionar davant la situació. L’estudi també comptabilitzat cinc casos d’agressions sexuals percebudes com a violació per part de la persona agredida.

En la Jornada també es va presentar el Grup Interuniversitari de Recerca en Gènere, Diversitat i Salut GIRGEDIS i els resultats del projecte Joventut, agressions sexuals i consum d’alcohol i altres drogues en el context d’oci