• Imprimeix

L'ICD atorga el Premi Reginó de foment de la recerca de gènere entre els i les joves

21/12/2018 14:12

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, ha lliurat el Premi Reginó de foment a la recerca a nivell d’ensenyament secundari sobre temes de gènere i de les dones. Aquests premis formen part dels Premis Recerca Jove que atorga el Govern, a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Reginó és el nom d'una de les primeres dones reconegudes pel seu treball científic: una dona jueva de Barcelona a qui Pere III el Cerimoniós va autoritzar a practicar la medicina.

L’última edició dels Premis de Recerca Jove (PRJ) ha distingit a 90 estudiants de 4rt d’ESO, Batxillerat i cicles formatius de grau superior i mitjà (51 noies i 39 nois), que han elaborat 75 treballs d’investigació científica conjuntament amb el professorat. El guardó també s’ha concedit a 11 centres d’ensenyament secundari en reconeixement a la seva activitat en aquest àmbit. La recerca és de tipus experimental o teòric i està relacionada amb qualsevol matèria o àrea científica.
 
Els Premis de Recerca Jove tenen com a objectiu distingir els millors treballs de recerca en qualsevol àrea de coneixement fets per estudiants de secundària i volen reconèixer, alhora, l’esforç en el foment de la recerca del centres on estudien. La cerimònia de lliurament dels PRJ ha tingut lloc a l’Auditori de Barcelona. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presidit l’acte, acompanyat de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. 
 
Els guardons volen fomentar l’esperit científic entre el jovent. Els premis estan dotats amb 750 euros, en el cas dels alumnes, i 2.500 euros en el cas dels centres, que els destinen a equipament de biblioteques i material docent.
 
En aquesta edició, corresponent al 2017, s’han presentat 261 treballs elaborats de forma individual o en grup per 356 alumnes de 166 centres a Catalunya (provinents de 31 de les 42 comarques catalanes), dels quals han estat distingits un total de 75 projectes de 90 estudiants. Els PRJ, que enguany han arribat a la seva 36a edició, premien l’esforç dels alumnes i el treball en equip.
 
Per branques de coneixement, s’han premiat 6 de Ciències, 5 de Ciències de la Vida, 12 treballs de l’àmbit d’Enginyeria i Arquitectura, 18 de Ciències Mèdiques i de la Salut, 18 de Ciències Socials, i 16 d’Humanitats. Per comarques de procedència dels alumnes, la més representativa és el Barcelonès amb 22 premiats. La segueixen el Segrià amb 6, el Vallès Oriental amb 5 guardonats, i el Bages, Baix Camp, Baix Llobregat i el Maresme amb 4 cadascuna.
 
Els Premis Recerca Jove se celebren des de l’any 1981 i s’han convocat fins a l’actual edició 2017 sense interrupció, arribant a formar una comunitat integrada per 3.099 premiats, incloent els d’aquesta convocatòria.